-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření40 minut
-
Porce4
Staročeské šunkofleky s uzeným masem
Staročeské šunkofleky s uzeným masem jsou tradičním pokrmem, které vařily už naše prababičky a v české kuchyni jsou velmi oblíbeným jídlem ve spoustě domácnostech. Toto jídlo je rychlé, jednoduché a můžete ho připravit na spoustu způsobů a pokaždé jinak. My si dnes připravili šunkofleky s uzeným masem.
Suroviny na přípravu šunkofleků s uzeným masem:
- Těstoviny flíčky – 500g
- Uzené maso – 400g
- Máslo – 4 lžíce
- Rozšlehané vejce – 6ks
- Olej – 2 lžíce
- Sůl, pepř – dle chuti
- Máslo – 4 lžíce
Postup přípravy na šunkofleky s uzeným masem:
- Nejprve si ve větším hrnci uvaříme flíčky dle návodu.
- Mezitím si nakrájíme uzené maso na malé kostičky a pokud Vám zbyde kost, tak i s nakrájeným masem je můžeme na chvilku přidat k vařícím se flíčkům, ty se pak krásně provoní.
- Po chvilce vyndáme a uzené maso si na trošce oleje lehce osmahneme.
- Jakmile máme flíčky uvařené, scedíme je a dáme do zapékací mísy. K flíčkům přidáme uzené maso.
- Dokud máme flíčky ještě teplé, přidáme k nim máslo, to se tam krásně rozteče.
- V misce si rozšleháme vejce, přidáme sůl, pepř, flíčky zalijeme a pořádně promícháme.
- Pečeme v troubě na 180°C asi 20 minut až flíčky zezlátnou.
- Podáváme nejlépe s kyselou okurkou či červenou řepou.
TIP: JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT TĚSTOVINY, ABY SE NELEPILY?
- Základem jsou kvalitní těstoviny. Pokud budete mít těstoviny nekvalitní, tak se budou lepit, ať už je uvaříte jakkoliv.
- Používáme velký hrnec, aby měly těstoviny při vaření dostatek prostoru a nabyly tak na objemu.
- Vaříme je vždy ve velkém množství vody – na 100g těstovin používáme 1 litr vody.
- Jakmile začne voda vřít, přidáme lžičku soli.
- Přidáme těstoviny a přiklopíme pokličkou, aby se voda přivedla opět co nejrychleji k varu.
- Jakmile se těstoviny začnou vařit, pokličku dáme pryč a ztlumíme plamen, aby voda pouze probublávala.
- Promícháme, aby se těstoviny nepřilepily ke dnu. Za občasného zamíchání těstoviny vaříme po dobu, která je uvedena obalu.
- Před scezením vody jeden kousek ochutnáme a správně vařené jsou al dente.
- Po slití vody těstoviny propláchneme studenou vodou a tím okamžitě zastavíme proces vaření uvnitř a těstoviny nebudou dál měknout.
- Nakonec k nim přilijeme trošku olivového oleje. Vyhneme se tak slepeným těstovinám.
- Na závěr posypeme nasekanou petrželkou.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews