Staročeské šunkofleky s uzeným masem

Šunkofleky s uzeným masem
  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    40 minut
  • Porce
    4

Staročeské šunkofleky s uzeným masem

Staročeské šunkofleky s uzeným masem jsou tradičním pokrmem, které vařily už naše prababičky a v české kuchyni jsou velmi oblíbeným jídlem ve spoustě domácnostech. Toto jídlo je rychlé, jednoduché a můžete ho připravit na spoustu způsobů a pokaždé jinak. My si dnes připravili šunkofleky s uzeným masem.

Suroviny na přípravu šunkofleků s uzeným masem:
  • Těstoviny flíčky – 500g
  • Uzené maso – 400g
  • Máslo – 4 lžíce
  • Rozšlehané vejce – 6ks
  • Olej – 2 lžíce
  • Sůl, pepřdle chuti
  • Máslo – 4 lžíce
Postup přípravy na šunkofleky s uzeným masem:
  1. Nejprve si ve větším hrnci uvaříme flíčky dle návodu.
  2. Mezitím si nakrájíme uzené maso na malé kostičky a pokud Vám zbyde kost, tak i s nakrájeným masem je můžeme na chvilku přidat k vařícím se flíčkům, ty se pak krásně provoní.
  3. Po chvilce vyndáme a uzené maso si na trošce oleje lehce osmahneme.
  4. Jakmile máme flíčky uvařené, scedíme je a dáme do zapékací mísy. K flíčkům přidáme uzené maso.
  5. Dokud máme flíčky ještě teplé, přidáme k nim máslo, to se tam krásně rozteče.
  6. V misce si rozšleháme vejce, přidáme sůl, pepř, flíčky zalijeme a pořádně promícháme.
  7. Pečeme v troubě na 180°C asi 20 minut až flíčky zezlátnou.
  8. Podáváme nejlépe s kyselou okurkou či červenou řepou.
TIP: JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT TĚSTOVINY, ABY SE NELEPILY?
  1. Základem jsou kvalitní těstoviny. Pokud budete mít těstoviny nekvalitní, tak se budou lepit, ať už je uvaříte jakkoliv.
  2. Používáme velký hrnec, aby měly těstoviny při vaření dostatek prostoru a nabyly tak na objemu.
  3. Vaříme je vždy ve velkém množství vody – na 100g těstovin používáme 1 litr vody.
  4. Jakmile začne voda vřít, přidáme lžičku soli.
  5. Přidáme těstoviny a přiklopíme pokličkou, aby se voda přivedla opět co nejrychleji k varu.
  6. Jakmile se těstoviny začnou vařit, pokličku dáme pryč a ztlumíme plamen, aby voda pouze probublávala.
  7. Promícháme, aby se těstoviny nepřilepily ke dnu. Za občasného zamíchání těstoviny vaříme po dobu, která je uvedena obalu.
  8. Před scezením vody jeden kousek ochutnáme a správně vařené jsou al dente.
  9. Po slití vody těstoviny propláchneme studenou vodou a tím okamžitě zastavíme proces vaření uvnitř a těstoviny nebudou dál  měknout.
  10. Nakonec k nim přilijeme trošku olivového oleje. Vyhneme se tak slepeným těstovinám.
  11. Na závěr posypeme nasekanou petrželkou.

 

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • verr

      SKvělé a jednoduché.

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.